Waku-waku gaat op reis!

 

Tijdrekenen met Waku-waku

In Beieren slaat de kerkklok de kwartieren van het afgelopen uur. Op elk heel uur slaat de kerkklok de kwartieren van het afgelopen uur én het aantal uur dat het dan is. Waku-waku kan vanwaar hij zich bevindt de kerkklok niet zien, maar wel horen. (Zie de foto). Hij telt 13 slagen. Hoe laat is het? 

Antwoord:

9 uur, want 13-4 = 9

Vervolg: 

  • Sla net als een Beierse kerkklok op de trom. De leerlingen berekenen aan de hand van de slagen welk heel uur het is. Wie het slim aanpakt, telt eerst tot en met vier en dan weer een voor een de hele uren. Vraag derhalve het kale rekensommetje te noteren.
  • Hoeveel keer slaat de klok minimaal als het een heel uur is? (5, want 4+1 = 5). En hoeveel keer maximaal? (16, want 4+12 = 16)
  • Hoe laat kan het zijn als de klok 1 keer slaat? En 2 keer? En 3 keer? Vraag de leerlingen de tijden op een wijzerplaatklok te tonen. 
  • Welk aantal slagen op de kwartieren en de hele uren komt op de Beierse klok niet voor? Kies uit: 1, 2, 3, ... of 16. (Antwoord: 4)

 

Waku-waku reist door naar het zuiden!

Waku-waku heeft er al heerlijke weken vakantie opzitten. Voor zijn volgende bestemming moet hij naar het zuiden. Kun jij aan de stand van de zonnebloemen bepalen welke richting hij dan op moet? En hoe leid je de overige richtingen (noorden, oosten en westen) uit de stand van de zonnebloemen af? 

Waku-waku eet zich door de ijsjes heen!

Waku-waku smikkelt zich tijdens de warme dagen, net als Rupsje Nooitgenoeg, dwars door de ijsjes heen.

Laat de leerlingen na de zomervakantie een lengte- en een dwarsdoorsnede tekenen van hun (vakantie) lekkernijen. Deze opdracht past bij het algemene doel van meetkunde, namelijk het ontwikkelen van het ruimtelijk redeneer- en voorstellingsvermogen.

Wanneer u een Met Sprongen Vooruit cursus volgt, krijgt u overzicht van de rekenleerlijnen. Zo leert u hoe u goede oefenlessen kunt geven en u krijgt ruim honderd oefeningen en spellen aangereikt die geplaatst zijn in de rekenleerlijn. Klik hier voor het cursusoverzicht van 2019-2020 

Waku-waku is aangekomen op zijn eerste bestemming!

Waku-waku is aangekomen op zijn eerste bestemming; Remagen in Duitsland. Hij mag in de vakantie altijd heel laat opblijven, maar nu moet hij toch echt gaan slapen. Wat is zijn bedtijd?

Nog even goed oefenen met klokkijken? Bestel dan nu de set: klokkijken met Septem.


Waku-waku gaat op reis.

Het schooljaar zit erop en ook Waku-waku gaat genieten van zijn welverdiende vakantie. Zijn vriendjes van groep 1&2: Septem, Kikker en Lieveheersbeest zwaaien hem uit. 


Wil je al zijn reisavonturen volgen? Houd dan onze social media kanalen in de gaten.   

             

Wil je ook graag de handpop bestellen? Klik dan hier

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het rekenprogramma Met Sprongen Vooruit? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief (5x per jaar).