Organisatie & opleiders

Het Julie Menne Instituut is opgericht in 2008 en biedt cursussen en rekenmaterialen in het rekenoefenprogramma Met Sprongen Vooruit. De cursussen zijn voor leerkrachten, IB'ers en RT'ers in het PO voor groep 1 t/m 8.

Wetenschappelijk is aangetoond dat leerlingen die les krijgen op basis van het rekenprogramma Met Sprongen Vooruit, betere rekenresultaten behalen.

Op dit moment verzorgt het Julie Menne Instituut met meer dan 45 gecertificeerde opleiders door heel Nederland meer dan 500 cursussen Met Sprongen Vooruit per jaar.


Onze organisatie

Op kantoor in Baarn werkt een jong en enthousiast team om de planning en de inschrijvingen van de cursussen en de verkoop van materialen in goede banen te leiden.

Bel of mail ons met uw vragen!

Bekijk onze organisatie
Onze opleiders

Het Julie Menne Instituut heeft 45 gecertificeerde opleiders die de cursus Met Sprongen Vooruit door heel Nederland geven.

Onze opleiders zijn ware rekenspecialisten!

Bekijk onze opleiders

Onze vacatures

Nieuwe opleiders groep 1&2 en/of groep 3&4 gezocht

Heeft u kennis van de reken-wiskundedidactiek in het algemeen en van Met Sprongen Vooruit in het bijzonder? Dan zoeken wij u als nieuwe opleider van het Julie Menne Instituut!

Graag nodigen wij u uit om te solliciteren om opleider te worden voor de cursus Met Sprongen Vooruit groep 1&2 Basis en/of groep 3&4 Basis.

Opleider - Cursus Met Sprongen Vooruit groep 1&2 Basis en/of groep 3&4 Basis

Wie zoeken wij? 

U heeft:

 • de cursus Met Sprongen Vooruit groep 1&2 Basis en/of groep 3&4 Basis gevolgd;
 • een netwerk in het PO in uw regio;
 • aantoonbare kennis van de reken-wiskundedidactiek voor het basisonderwijs;
 • WO/HBO+ niveau;
 • een PABO opleiding afgerond en minimaal onderwijservaring in groep 1 t/m 4;
 • entertrainer kwaliteiten en liefst ervaring met volwasseneducatie.

U kunt zelfstandig werken, goed organiseren en heeft de intentie om eigen ondernemer te worden (of u bent het al).

Wat bieden wij? 

 • Een opleiding van zes dagdelen in het najaar van 2024, intervisie en jaarlijks individuele begeleiding in de algemene reken-wiskundedidactiek en in het rekenprogramma Met Sprongen Vooruit in het bijzonder. Deze opleiding kent een studiebelasting van 160 uur en is een wederzijdse investering met gesloten beurzen;
 • Na het succesvol voltooien van deze opleiding kunt u Met Sprongen Vooruit groep 1&2 Basis of groep 3&4 Basis cursussen geven in uw regio. Wij zorgen voor de deelnemers, de locatie, de presentatie, de materialen, etc.;
 • U krijgt een overeenkomst van opdracht voor freelancers met een aantrekkelijk uurtarief.

Stuur uw motivatie en Curriculum Vitae naar info@juliemenneinstituut.nl

Sluitingsdatum: 21 juli 2024

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

Solliciteren

Veel gestelde vragen

Waarom zijn de bijeenkomsten alleen fysiek en niet online?

In 25 jaar heeft dr. Julie Menne de huidige Met Sprongen Vooruit cursussen ontwikkeld. De best werkende vorm zijn de huidige vier fysieke bijeenkomsten van 2,5 uur met 7,5 uur praktijkopdrachten per bijeenkomst. De afwisseling van theorie, instructie en variatie van werkvormen tijdens elke bijeenkomst hebben geleid tot een bewezen effectief programma. Daarbij zorgt de opleider niet alleen voor de theoretische basis maar geeft de cursist ook een voorbeeld hoe zij/hij dat zelf in de praktijk kan brengen.

De fysieke bijeenkomsten zijn dus noodzakelijk om de kwaliteit van de cursussen en het leerrendement te garanderen. Wij hebben wel online content, zoals speluitleg. Didactiek is iets wat je leert door te doen, te ervaren en feedback op te krijgen.

 

 

Kan ik ladekasten ook leeg bestellen?

Het is helaas niet mogelijk lege ladekasten te bestellen. Wij verkopen de ladekasten alleen gevuld. De transportkosten van lege ladekasten zijn namelijk zo hoog, dat het zonde is om deze leeg te laten verschepen. 

Hoe haal ik een gemiste bijeenkomst in?

Ja, wij bieden de extra service om een gemiste bijeenkomst in te halen. De kosten hiervoor bedragen € 35 per in te halen bijeenkomst. Indien niet alle bijeenkomsten zijn gevolgd ontvangt de cursist een bewijs van deelname van de aanwezige bijeenkomsten. 

Hoe werkt het?
Door op de volgende link te klikken https://www.metsprongenvooruit.nl/cursus/overzicht/ komt u het scherm van de cursusselectie uit. Hier kunt u aanvinken dat u een bijeenkomst wilt inhalen, om welke inhaalbijeenkomst het gaat, welke cursusgroep en plaats. U selecteert een specifieke bijeenkomst en schrijft zich daarna hiervoor in. De factuur van € 35 voor deze inhaalbijeenkomst wordt daarna verstuurd. 

Wat is de prijs van een cursus en wat krijg ik hier dan voor?

De prijs van de basiscursussen groep 1&2, groep 3&4, groep 5&6, groep 7&8, Onderwijsassisten en de vervolgcursussen groep 1&2, groep 3&4 en groep 5&6 bedraagt € 615 per persoon. Deze cursus is vrijgesteld van BTW.  De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten, het uitgebreide cursusmateriaal en het Rekenspellenboek. 

Het is aan te raden direct bij het volgen van de cursus de sets kasten aan te schaffen voor de desbetreffende groep.

Dat is voor groep 1&2 de set met vier kasten.Rekenmaterialen oefenlessen groep 1&2, Rekenkaarten groep 1&2, Rekenmaterialen oefenlessen groep 1&2 Vervolg en Rekenspellen groep 1&2. Voor meer informatie kunt de volgende link gebruiken: Rekenmaterialen groep 1&2

Voor groep 3&4 bestaat de totaalset uit vijf kasten: Rekenmaterialen oefenlessen groep 3&4, Rekenspellen groep 3 (met filmpjes!), Rekenspellen groep 4 (met filmpjes!), de Vervolgkast rekenmaterialen groep 3&4 (met filmpjes!) en  Rekenmaterialen tijd: Voor meer informatie kunt de volgende link gebruiken: Rekenmaterialen groep 3&4

Voor groep 5&6 is dat de set: Rekenmaterialen oefenlessen voor groep 5&6, Rekenspellen groep 5 (met filmpjes!), Rekenspellen groep 6 (met filmpjes!) en de Rekenmaterialen Tijd. Voor meer informatie kunt de volgende link gebruiken: Rekenmaterialen groep 5&6

Voor groep 7&8 is dat de set: Rekenmaterialen oefenlessen en Rekenspellen  (met filmpjes!) voor groep 7&8. Voor meer informatie kunt de volgende link gebruiken: Rekenmaterialen groep 7&8

 

Is er ook een cursus voor de groepen 1 t/m 8?

Voor elke combinatiegroep is er een basis- en een vervolgcursus, omdat de inhoud niet past in één cursus. Dat betekent dat een volledige nascholing uit 28 bijeenkomsten bestaat.  

Mocht de voorkeur zijn om gezamenlijk een teamscholing te doen, dan adviseren wij de cursus 3&4 basis te doen en daarna afhankelijk van de groepen waar de leerkracht het meeste voor staat, die specifieke cursus. 

Alleen voor onderwijsassistenten is er een cursus waarin zij alle spellen van Met Sprongen Vooruit van groep 1 t/m 8 leren kennen. Hiermee leren zij hoe zij dit in kleine groepjes ondersteunend aan het rekenonderwijs kunnen inzetten. Daarna kan de onderwijsassistent de bevindingen goed terugkoppelen aan de leerkracht. 

Hoe lang duurt een cursus?

Een basis cursus voor groep 1&2, groep 3&4, groep 5&6, groep 7&8 en de vervolgcursus voor groep 1&2 en 3&4 bestaat uit vier bijeenkomsten van 2,5 uur na schooltijd. Tussen elke bijeenkomst zit ongeveer drie weken om direct met de leerlingen alles uit te proberen. Inclusief het lezen van artikelen en theorie is de studielast 40 uur.

De basis- en vervolgcursussen zijn geregistreerd op registratieleraar.nl voor 40 SBU. 

Hoe kan ik bijblijven?

Nieuwsbrief:
Meld u aan voor de Nieuwsbrief, deze verschijnt 5x per jaar. Hierin staan de laatste nieuwtjes over de cursussen, de rekenmaterialen en krijgt u gratis oefeningen.

Facebook:
U kunt ook naar onze Facebookpagina Met Sprongen Vooruit gaan. Daar vindt u wekelijks iets over ons. Link naar onze Facebook pagina

Cursus Met Sprongen Vooruit Vervolg:
Heeft u de cursus Met Sprongen Vooruit groep 1&2, 3&4 of 5&6 Basis gevolgd?
Dan is de cursus Met Sprongen Vooruit groep 1&2, 3&4 of 5&6 Vervolg beslist iets voor u. Behalve dat u uw kennis verdiept, frist u deze ook op.

 

Wanneer ontvang ik mijn certificaat?

U ontvangt een certificaat als u alle vier de bijeenkomsten heeft gevolgd. Hierop staat een studielast van 40 uur vermeld. Heeft u minder dan vier bijeenkomsten gevolgd, dan ontvangt u een bewijs van deelname. Hierop is het aantal bijgewoonde bijeenkomsten aangegeven.

Enkele werkdagen na het volgen van de laatste bijeenkomst ontvangt u automatisch een verzoek per mail om de cursus te evalueren en uw gegevens te controleren. Vervolgens ontvangt u uw cerificaat per mail.

Als een gemiste bijeenkomst alsnog wordt ingehaald (zie gemiste bijeenkomst inhalen), dan krijgt u automatisch als de cursus afgelopen is waarvan u een bijeenkomst heeft ingehaald een e-mail met een uitnodiging om een certificaat aan te vragen. Deze ontvangt u nadat u met het volgen van deze bijeenkomst helemaal heeft afgerond.

Heeft u vragen over het ontvangen van een bewijs van deelname of certificaat, stuur dan een e-mail naar info@JulieMenneInstituut.nl.

Registerleraar gevalideerd?

Ja, de cursussen, workshops en spellenpractica van Met Sprongen Vooruit zijn gevalideerd voor het Lerarenportfolio.

Na het volgen van een cursus, workshop of spellenpracticum kunt u een scan van uw certificaat en het bijbehorende activiteitsnummer gebruiken om de activiteit toe te voegen aan uw registerdossier.

Activiteitsnummer

cursussen:

 Met Sprongen Vooruit groep 1&2:  LiOaKaavCp
 Met Sprongen Vooruit groep 1&2 Vervolg:  olSA6sOucq
 Met Sprongen Vooruit groep 3&4:  IghTgKgsnj
 Met Sprongen Vooruit groep 3&4 Vervolg:  tcOtocKiuZ
 Met Sprongen Vooruit groep 5&6:  BmlwcBXZjY
 Met Sprongen Vooruit groep 7&8  Qfcd2Rw184

 

workshops:

 Basis workshop onderbouw groep 1 t/m4

 activiteitsnummer zie handout

 Basis workshop bovenbouw groep 5 t/m 8

 activiteitsnummer zie handout

 Teamworkshop groep 1t/m8

 activiteitsnummer zie handout

Heeft u geen bewijs van deelname ontvangen?
Neem dan contact met ons op 035-70 70 091 of stuur een e-mail: info@menne-instituut.nl

Hoe lang blijven mijn cursuscode en wachtwoord geldig?

Bij het volgen van de cursus krijgt u een cursuscode en wachtwoord. Hiermee kunt u op de site inloggen en extra cursusmateriaal downloaden. Sla de downloads lokaal op, op bijvoorbeeld een USB-stick.

De cursuscode en het wachtwoord kunnen tot zes maanden na de start van de eerste bijeenkomst gebruikt worden.

Wanneer krijg ik korting op de cursusprijs ?

Voor schooljaar 2023-2024 geldt vaste korting onder de volgende voorwaarden en er geldt maar één code per keer:

 1. U krijgt € 50 korting per cursus als u in één keer 10 of meer cursisten inschrijft.

 2. U krijgt € 75 korting per cursus als u meer dan 20 cursisten in één keer inschrijft. 

 

Is het rekenmateriaal ook los te koop?

De inhoud van de rekenkasten is zorgvuldig samengesteld om in de klas te gebruiken als ondersteuning van het reken-wiskunde onderwijs. In elke ladekast met rekenmaterialen vindt u een handleiding met voorbeeldlessen en een handleiding bij de Rekenspellen. U kunt de ladekasten daarom ook bestellen zonder het volgen van een cursus.

Het bewezen effectieve resultaat behaalt u als het rekenmateriaal van de ladekasten koppelt aan de leerlijn en hier de reken-wiskundedidactiek van Met Sprongen Vooruit bij inzet. 

Enkele materialen, prentenboeken en spellen zijn los verkrijgbaar. Die kunt u op onze website vinden. Mocht een handleiding beschadigd of verloren zijn, mail ons dan op order@juliemenneinstituut.nl om een vervangend exemplaar aan te schaffen.

 

Wat gebeurt er met bestellingen in een schoolvakantie?

Wij versturen alleen materiaal tijdens de door de Rijksoverheid vastgestelde schoolweken en houden rekening met de vakantieperiodes per regio. Bij twijfel nemen wij contact met u op.

Tijdens de zomervakantie en de kerstvakantie verzenden wij geen materialen. 

Kan ik het Rekenspellenboek ook los kopen?

Nee, de Rekenspellenboeken zijn cursusmateriaal en zijn niet los verkrijgbaar. In de cursus leert u hoe alle rekenspellen en interactieve, klassikale oefeningen in de leerlijn geplaatst zijn.

Heeft u de cursus in de afgelopen paar jaar gevolgd en is uw Rekenspellenboek beschadigd, dan kunt u contact opnemen met kantoor info@juliemenneinstituut.nl en voor 225 euro een vervangend exemplaar aanvragen. 

Wie is eigenaar van het Rekenspellenboek?

Het Rekenspellenboek is eigendom van de cursist. Het Rekenspellenboek, de cursusmap en de downloads horen bij de cursus en zijn het cursusmateriaal en maken de cursus compleet met de instructie, oefening en reflectie die nodig zijn om Met Sprongen Vooruit optimaal in te zetten.

Met het Rekenspellenboek brengt de cursist het geleerde in praktijk vanuit de leerdoelen. De didactische doordenking krijgt de cursist tijdens de cursus. 

Het is niet mogelijk om het Rekenspellenboek los te bestellen. Uiteraard kan een leerkracht een reken-wiskundeles uit het Rekenspellenboek verzorgen zonder de cursus te volgen, maar mist dan de scholing om hier echt het onderwijs mee vorm te geven. 

 

Waar kan ik terecht voor overige antwoorden?

Neem dan contact met ons op 035-70 70 091 of stuur een e-mail: info@juliemenne-instituut.nl

Wat houdt een workshop Met Sprongen Vooruit in?

Wilt u meer weten en alvast een voorproefje op de inhoud van alle cursussen ervaren, vraag dan een workshop op uw eigen school/stichting aan! Neem contact met ons op en we kijken naar de mogelijkheden voor uw school. 

Het doel van een workshop Met Sprongen Vooruit is een eerste kennismaking met ons volledige programma voor rekenen en wiskunde voor het basisonderwijs. U kunt door deze workshop te volgen bepalen of dit reken-wiskundeprogramma past bij het professionaliseringsbeleid en de visie op het reken-wiskundeonderwijs op uw school. 

U kunt een keuze maken uit één van de onderstaande workshops voor verschillende doelgroepen:

 1. Voor het hele team: groep 1 t/m 8
 2. Voor de onderbouwleerkrachten: 1 t/m 4
 3. Voor de bovenbouwleerkrachten 5 t/m 8

Iedere workshop duurt 2,5 uur.

Inhoud workshop:

Een gecertificeerde opleider van Met Sprongen vooruit legt u in vogelvlucht de hoofdlijnen van de rekenleerlijn uit en hoe u in de cursus daar de verdieping op gaat ervaren. Uit elke cursus ervaart u een oefening of een spel. Alle bijbehorende materialen zijn aanwezig om in te zien. Iedere deelnemer krijgt een handout en na afloop een bewijs van deelname aan de workshop (geregistreerd bij registerleraar.nl).

De totaalprijs van de workshop is € 1125, inclusief reistijd en voorbereiding. 

 U kunt ons bereiken per e-mail: info@JulieMenneInstituut.nl of bellen: 035-70 70 091.

Wat is de klachtenprocedure?

Ons doel is dat u als cursist of besteller van materialen tevreden bent. Mocht u een klacht hebben dan ontvangen wij deze graag per e-mail info@JulieMenneInstituut.nl of telefonisch op het algemene nummer: 035 70 70 091.

De klacht wordt in behandeling genomen en binnen vijf werkdagen nemen wij telefonisch contact met u op voor een gesprek, geven wij een inhoudelijke reactie of sturen wij een e-mail met aanvullende vragen.  

Voor klachten of suggesties over de inhoud van de cursus kunt u eerst bij de opleider terecht. Indien u meer informatie wenst dan de opleider u in kan voorzien dan kunt u  contact zoeken met het instituut op het algemene telefoonnummer of mailen naar julie.menne@JulieMenneInstituut.nl. 

 

ContactBezoekadres:
Acacialaan 6
3741 WC Baarn

T: 035 70 70 091

www.metsprongenvooruit.nl
info@juliemenneinstituut.nl

32138784
(IBAN)
NL87 RABO 0139 8548 35

NL82.60.97.030.B01